пʼятницю, березня 18

10 НАЙБІЛЬШИХ БІБЛІОТЕК СВІТУ

1. Едмонтська бібліотека, Едмонт, Австрія
Розташована в передгір’ях Альп, ця красива бібліотека є другою за величиною у світі бібліотекою, що знаходиться у монастирі. Зал був розроблений в стилі пізнього бароко за проектом архітектора Йосипа Хьюбера в 1776 році. Аналогів у світі цій споруді за розімрами приміщень та фондів немає, у ній міститься 200 000 томів. Стеля тут є надзвичайно вишуканою та історично цінною, вона представлена у формі 7 куполів, які прикрашені фресками авторства Бартоломео Альтомонте. Всі фрески ілюструють різні етапи формування та розвитку людських знань про себе та про Всесвіт.

2. Бібліотека Джорджа Пібоді, Балтімор, Меріленд, США
Дизайн 19 -го століття архітектора Едмунда Лінда, бібліотека Пібоді відома своїм інтер’єром та колекцією у понад 300 тисяч книг, більша частина яких датована 18-м і початком 20-го століть. Це одна з найкрасивіших бібліотек Північної Америки.
Бібліотека Джорджа Пібод

3. Міська бібліотека Штутгарта, Німеччина
Це одна з «молодих» бібліотек світу: вона відчинилась 9 листопада 2011 року.Творцем проекту був корейський архітектор Юн Янг Йі, витрати на будівництво перевищили 70 мільйонів євро. Щоб втілити в життя цей чудо- проект знадобилося 3 роки. Окрім численної кількості книг, тут є зони для відпочинку як дітей, так і батьків, де пропонують каву, кімнату для ігор і розваг.
Міська бібліотека Штутгарта


4. Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка, Львів, Україна
Найстаріша бібліотека України – Наукову бібліотеку Львівського національного університету імені Івана Франка. Вона заснована в 1608 році в якості бібліотеки львівського Єзуїтського колегіуму . Фонд налічує три мільйони видань. За більш ніж 400 років існування бібліотека бачила багато чого. У XVII столітті тут не просто зберігали книги, а виховували інтелектуальну еліту, яку, між іншим, зобов’язували регулярно підтримувати гідний фінансовий стан читальні пожертвами.


5. Португальский королівський читальний зал, Ріо-де-Жанейро, Бразилія
Будівля є домом для більш ніж 350 000 книг, а також тут зберігається найбільша колекція творів португальських авторів за межами Португалії. Стіни повністю покриті книгами , багато з них рідкісні твори починаючи з 16-го століття. Це ідеальне місце для тих, хто любить бути в оточенні красивих книг.


6. Бібліотека Сент-Женев’єв, Париж, Франція.
Бібліотека Сент-Женев’єв є основним науково-довідковим центром для студентів Паризького університету. Побудована в середині 19-го століття знаменитим архітектором Анрі Лабруст, бібліотека добре відома своїми залами для читання з приголомшливими колонами.
Бібліотека Сент-Женев’єв, Париж, Франція


7. Публічна бібліотека Нью-Йорка, США.
У Публічній бібліотеці Нью-Йорка налічується більш як 53 млн. робіт, вона є третьою за величиною бібліотекою у світі. Головний читальний зал бібліотеки тягнеться майже двома кварталами міста. Це є одним із найбільш відомих місць в Нью-Йорку, яке кожен турист обов’язково відвідує.
Публічна бібліотека Нью-Йорка

8. Бібліотека Трініті-Коледжу, Дублін, Ірландія
Бібліотеки коледжу зберігає найбільшу колекцію книг в Ірландії. Вона є надзвичайно цінною і через архітектуру: великі просторні зали, мармур та деревина – роблять бібліотеку незрівнянною та обов’язковою у нашому списку.
Бібліотека Трініті-Коледжу

9. Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ, Україна
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського налічує у своєму фонді близько 15,5 млн. книг. Бібліотека імені Вернадського входить до числа найбільших національних бібліотек світу. Вона є також найбільшою бібліотекою за своєю площею в Україні. 27 поверхів будівлі цьому яскраве підтвердження . А ще універсальними інформаційними ресурсами, які тут зберігаються, користується близько 500 000 читачів.
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського

10. Бібліотека рідкісних книг і рукописів Бейнеке, Єльський університет, Коннектикут, США.
Літературний архів бібліотеки Єльського університету є найбільшою будівлею у світі , присвяченою для збереження рідкісних книг і документів. Вся бібліотека зовні виглядає, як бетонне приміщення, нібито зовсім без вікон, однак зсередини вона спеціально оснащена так, щоб фільтрувати кількість світла, яке потрапляє до середини, щоб не пошкодити цінні книги.
Бібліотека рідкісних книг і рукописів Бейнеке
Бібліотека рідкісних книг і рукописів Бейнеке

Немає коментарів:

Дописати коментар